‘Parade van Vermaeck’ in jubileumjaar Brabantsedag Heeze

11 nov 2016 /

De 60e Brabantsedag krijgt als thema ‘Parade van Vermaeck’. Dat werd gisteren in Heeze bekend gemaakt tijdens de presentatie aan de 16 wagenbouwersgroepen van het jubilerende evenement.

Voorzitter Boukje van Ettro voegde er nog een nieuwtje aan toe: de huizenhoge decorwagens zullen worden voortgetrokken door nog een Brabantse traditie, Kempische trekpaarden. De verbeelding van de wagens samen met keer op keer de imposante aanblik van een naderend driespan met Kempische trekpaarden, zal er voor zorgen dat het publiek zondag 27 augustus 2017 op een ware parade vol vermakelijkheden wordt getrakteerd.

themabrochure in pop-up-boekvorm
zcn2017brabantsedag02

De 16 wagens vormen samen met de paarden de ‘Parade van Vermaeck’. De spannen die meerijden, komen uit Brabant, Zeeland en de Belgische Kempen en zijn door de Vereniging van Belgische en Kempische trekpaarden zelf geselecteerd als beste spannen voor de Brabantsedag. De themacommissie heeft samen met de vereniging meer dan twee jaar gewerkt aan de voorbereiding. In het diepste geheim zijn de technische en logistieke aspecten van de inzet van paarden onderzocht. Zo worden er verbindingen gelast (burries) waarmee de dieren in augustus aan de wagens worden verbonden. “Een heel intensief traject”, aldus de voorzitter, “maar als het slaagt uniek: 16 wagens, 48 paarden (3 per wagen) en meer dan 1700 acteurs! Wat de bezoekers gaan zien, zijn allerlei verschillende vormen van vermaak. Onder vermaak wordt verstaan: het publiek amuseren, volksvermaak. Denk aan ontspanning, genoegen, variété en verpozing”. Vermaak dient volgens de organisatie ook gezien te worden in de context van het tijdsbeeld waarin het heeft plaatsgevonden.

Het ontwerp
Wagenbouwers krijgen de taak het gekozen onderwerp op een creatieve en verrassende manier te vertalen naar ontwerpen van hun decorwagens. Daarbij dienen zij aan een aantal voorwaarden te voldoen. Het uitgangspunt is een gebeurtenis of een traditie van vóór 1957 die als doel had en wellicht nog heeft, om mensen te vermaken. Er zijn tal van vermakelijkheden op te noemen die binnen het Hertogdom Brabant hebben plaatsgevonden en die daarmee als inspiratie voor het ontwerp kunnen dienen. De Heezerse bouwgroepen kregen ruim 75 voorbeelden van rariteitenkabinet, kwakzalvers, kermis tot luilekkerland, maar mogen ook door andere ‘vermakelijkheden’ geïnspireerd worden. Een andere voorwaarde voor het uiteindelijke ontwerp is de bok voor de paardenmenners en de (karre)wielen, die in het zijaanzicht mee moeten worden genomen. En ter ondersteuning aan de paarden dienen de groepen te beschikken over voldoende duwers.

Ontwerp poster 2017: Lucas van Hapert
cn2017brabantsedag03


Bron



Redactie: MVB & JMB   ♦   Design & Development: JMB   ♦   Contact: info@corsonetwerk.nl



[====]