De naam van dit fotoproject zegt het eigenlijk al: ‘Van ontwerp tot Optocht’. Een jaar lang mag ik op ontdekking achter de schermen van Corsogroep Teeuws. Dat betekende ook een (letterlijk) kijkje in de keuken bij ontwerper Paul Wieggers in Vragender.
Best heel bijzonder, want als ‘buitenstaander’ ben ik nu toch één van de eersten die de schetsen en het prille begin van wat de maquette moet worden onder ogen heeft gekregen! Nadat ik natuurlijk plechtig had beloofd met geen woord te spreken of te schrijven over wat ik heb gezien.
Paul komt van oorsprong uit Harreveld, en is professioneel kunstschilder. Zijn eerste ontwerp voor corsogroep Teeuws was in 1988, ‘Het jaar van de Chinese Draak’ behaalde de 7e plaats. Het ontwerpen van wagens was Paul niet ongewoon, carnavalswagens om precies te zijn. De eerste paar jaren, zo vertelde Paul, moest hij zijn berekeningen nog wel eens herzien. Een carnavalswagen beplak je met papier dat vervolgens wordt geschilderd, de afmetingen veranderen niet meer. De corsowagen daarentegen krijgt uiteindelijk een laag dahlia’s, dus alles wat je ontwerpt wordt uiteindelijk groter en dikker door de bloemen. De groep leerde Paul alles over de techniek van het bloemen plakken en het gebruik van de verschillende bloemkleuren. De eerste jaren werd er alleen een tekening gepresenteerd, langzamerhand kwamen er miniaturen en maquettes. Een goede ontwikkeling aldus Paul. De corsogroep ziet meteen wat de bedoeling is, hoe het ongeveer moet worden. Voor zover mogelijk laat Paul ook de bewegende delen al zien tijdens de maquette presentatie. Dan kunnen de bouwers ook meteen aan de slag met het bedenken van de hydrauliek.
Ondertussen is Paul ruim 30 jaar betrokken bij corsogroep Teeuws en heeft hij de groep goed leren kennen. Hij weet wat de groep wil en wat de mogelijkheden zijn. Anderzijds heeft de groep Paul natuurlijk ook goed leren kennen en hebben zij vertrouwen in zijn ideeën. Er wordt van te voren geen opdracht meer uitgezet, Teeuws geeft Paul de vrije hand wat ontwerpen betreft. Toen ik de schetsen van Paul in handen kreeg, begon hij direct enthousiast te vertellen hoe het één en ander bedoelt is. Samen met een eerste miniatuur op de tafel, kon ik me er al wel een beetje een voorstelling van maken. Ik ben nu al onmundig nieuwsgierig naar het eindresultaat! Dat duurt gelukkig nog maar zeven maanden.. Ik was benieuwd hoeveel uren Paul nou bezig is met ontwerpen en het bouwen van de maquette? Dat komt neer op zo’n 200 uur werk, dat is inclusief alle schetsen die hij eigenlijk het hele jaar door maakt. Voor het bouwen van de corsowagen komen daar ongeveer 400 arbeidsuren bij. We maakten er vroeger regelmatig grappen over, vertelde Paul. Toen hadden we de slag nog niet zo te pakken en nam het ontwerpen en bouwen soms rond de 700 uur in beslag, in diezelfde tijd bouw je met dezelfde ploeg een compleet huis! We zeiden dan tegen elkaar, als we nu eerst een 20 jaar voor iedereen een huis bouwen, kunnen we daarna altijd nog aan corsowagens gaan beginnen.
Aan alles is gedacht bij Paul thuis. De maquette komt op een speciaal gemaakt tafeltje, zodat hij weet hoe breed de corsowagen mag worden om goed door alle straten te passen. Boven het tafeltje is een touwtje gespannen dat de maximale hoogte aangeeft. Het tafeltje staat voor een witte muur met goede lichtval, zodat de aandacht alleen naar de maquette gaat en kleuren en vorm goed tot de verbeelding spreken. Zaterdag 9 maart is de maquette presentatie, dan mag iedereen het zien. Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar de uiteindelijke maquette en de reacties van de corsogroep!
Het is zover! Alle columns van het project ‘Van Ontwerp tot Optocht’ zijn gebundeld in een boek. Lees alles over het Bloemencorso Lichtenvoorde en Corsogroep Teeuws. Inclusief niet eerder gepubliceerde verhalen en ruim 55 foto’s. Het boek is te koop via info@klomptgoed.nl